Bouwkundig rapport

Direct bouwkeuring aanvragen

Laat je een bouwkundige keuring uitvoeren? Dan ontvang je vaak aan het einde een bouwkundig rapport. Hierin wordt alles gerapporteerd wat tijdens de inspectie is aangetroffen. Met behulp van het rapport weet je wat de staat van de woning is en welke gebreken er aangetroffen zijn. Daarnaast geeft het rapport ook inzicht in de directe en nabije kosten die gemoeid gaan met de gevonden gebreken. Op die manier weet je dus precies waar je aan toe bent. 

Na de bouwkeuring volgt het bouwkundige rapport

Wanneer je een inspectiebureau gevonden hebt dat de woning gaat bekijken ontvang je vaak binnen een week het volledige bouwkundige rapport. Meestal gaat dit per e-mail. In het rapport vind je onder andere de volgende zaken:

  • Een overzicht van de bevindingen waarbij specifiek wordt gekeken naar de gebreken van de woning en de kosten om dit te herstellen
  • Ook vind je een overzicht van kosten die pas op termijn om de hoek komen kijken. Zo ben jij al vast goed voorbereid en kan je een inschatting maken of deze woning wel past bij jouw budget en wensen
  • Advies voor aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld naar de fundering of ongedierte)

Het belang van het rapport

Veel mensen vragen zich af: waarom zou ik een duur rapport laten opstellen, ik kan immers de woning toch ook zelf bekijken? Toch zijn er verschillende redenen te bedenken waarom het slim is om toch een rapport op te laten stellen door een expert. Hieronder tref je de belangrijkste redenen:

  • Het rapport is uitstekend te gebruiken voor onderhandelingen. Als er het een en ander mankeert aan de woning kun je dit gebruiken om een gunstigere verkoopprijs af te dwingen
  • Soms vraagt de hypotheekverstrekker er specifiek om, dit is met name het geval bij een NHG
  • Het is mogelijk om de uitkomsten van het rapport op te nemen als ontbindende voorwaarden 

 

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport geeft inzicht in de bouwtechnische staat van de woning. Het laat zien welke gebreken de woning heeft en wat de kosten zijn om dit te verhelpen.

Is een bouwkundig rapport verplicht?

In de meeste gevallen is het niet verplicht, maar wel verstandig. In sommige gevallen is het wel verplicht. Dit is vooral het geval als het gaat om een hypotheek met NHG. Ook bij oudere woningen kan de geldverstrekker een dergelijk rapport verplicht stellen.

Wat zijn de kosten van het rapport?

De kosten liggen tussen de €250 en €500. De uiteindelijke kosten zijn sterk afhankelijk van de inhoud en oppervlakte van de woning.

Laat ik het voor of na het bod opstellen?

Het advies is om het bouwtechnische rapport altijd op te laten stellen voordat je een bod uitbrengt. Op die manier heb je meer inzicht in de feitelijke waarde van een woning en sta je ook sterker in de onderhandeling.